ضدآفتاب چیست؟ یكی از معضلات بهداشتی در دنیای امروز، سرطان پوست است كه متاسفانه روزبه روز در حال گسترش بوده و افراد بسیاری در جهان را به كام مرگ می كشاند.از مهمترین عوامل موثر در پیدایش سرطان پوست می توان به نور آفتاب اشاره كرد.نور آفتاب، دشمن اصلی پوست و مهمترین علت پیری زودرس، چین و چروك و بروز لكه های تیره بر روی پوست است.
نورخورشید از ۳ جزء تشكیل شده است: اشعه مادون قرمز، اشعه ماوراءبنفش و نور قابل رویت كه در این میان اشعه ماوراءبنفش كه از دو اشعه UVA و UVB تشكیل شده، بسیار مضر و آسیب رسان است.بهترین و مناسب ترین راه حل برای جلوگیری از تابش اشعه ماوراءبنفش خورشید، مالیدن روزانه كرم ضدآفتاب است، هرچند كه لباس های آستین دار، كلاه لبه پهن و عینك آفتابی نیز مانع رسیدن نور خورشید به پوست می شود.استفاده از یك ضد آفتاب مناسب، علاوه بر اینكه از آثار مخرب ماوراءبنفش بر روی پوست می كاهد، از بروز عوارضی نظیر آفتاب سوختگی، قرمزی، تیره شدن و لكه های پوستی و نهایتاً پیری زود رس پیشگیری می كند.در خرید كرم های ضد آفتاب، نكته ضروری میزان SPF است. SPF عیار حفاظتی پوست در برابر تابش ماوراءبنفش است كه حداقل عدد آن ۱۵ و حداكثر آن ۳۰ است كه تجویز آن بسته به نوع پوست و شرایط زندگی افراد متفاوت است.اما مناسب ترین كرم ضد آفتاب در تابستان SPF معادل ۳۰ دارد. ضد آفتاب های با SPF كمتر از ۳۰ را معمولاً در زمستان یا مكان های سرپوشیده به كار می برند. در هنگام خرید ضد آفتاب به اطلاعات عمومی دیگران اكتفا نكنید.نوعی را انتخاب كنید كه ضد تعریق و ضد شست وشو باشد. اگر پوستتان چرب و دارای جوش های آكنه است حتماً از نوع فاقد چربی (oil free) آن استفاده كنید.در مدت زمان استفاده، هر ۳ ساعت یك بار آن را تجدید نمایید و حتماً قبل از آرایش، آن را بر روی پوستتان بمالید.از آنجا كه اثرات مخرب نور آفتاب بر همه سنین ثابت شده است، به فرزند و همسرتان نیز طریقه صحیح استفاده از كرم ضد آفتاب را بیاموزید.البته، توجه داشته باشید كه كرم مناسب با پوست كودكان و آقایان متفاوت از كرمی است كه شما استفاده می كنید پس، از تجویز خودسرانه آن بپرهیزید.
ضد آفتابها دو گونه هستند
اول : ضد آفـتابـهای فـیزیکی: با انعـکاس اشـعه از رسیدن آن به پـوسـت جـلوگـیری میکنند هـر مانـع فـیزیکی کـه این عمل را انجام دهد از این گروه میباشد مانند پمادهای حاوی اکسید زینک که از نـفـوذ اشعـه به روش انـعکاس آن جـلوگیری میکند. و یا مصرف کلاه لبه دار و حتی نقاب که مانع رسیدن اشعه به پوست میشوند را جزء این گروه به حساب می آورند.
دوم : ضد آفتابهای شیمیائی:این گروه از ضد آفتابها از طریق جذب اشعه از رسیدن آن به لایه های عمقی پوست جلو گیری میکنند.
عـیار محافظتی ضد آفتابها :
مقـدار جذب اشعه توسط ضد آفتاب را میگویند. هر چه این عـیار بالاتر باشد مقدار جذب اشعه نیز بیشتر می شود. در آب و هوای ایران عـیار محافـظـتی بالاتر از20 نیاز میباشد. هر چه اشعه در ناحیه ای مسـتـقـیم تر بتابد باید عیار را بالاتر انتخاب کنیم. در مناطق جنوبی ایران اشعه مستقیم تر تابش دارد. هر نوع ضد آفتاب با هر عیاری بیشتر از سه ساعـت روی پوست موثر نیست و باید بعد از 3 ساعت تکرار شود. بیشترین مقدار اشعه در فاصله زمانی 10 صبح تا 3 بعد از ظهـر به زمـیـن میـرسد.در این فاصـله زمانی از قرار گـرفـتن بطـور مستـقـیم در برابر اشعـه آفـتاب اجـتـناب شود. افرادی که پوست روشن دارند بیشترین صدمه را از اشعـه میگـیرند و نیاز است این افراد بیشتر مراقب باشند. در فعالیتهای روز مره از قبیل کوهنوردی - شنا - اسکی - فوتبال و غیرو حتما" از ضد آفتاب استفاده شود. اکثر ضد آفتابها در آب محلول بوده و با شستشو و شنا یا تعریق پاک میشوند و باید مصرف آن تکرار شود.
در کـودکـان از سن 6 ماهـگی به بعـد براحـتی میـتوان از ضـد آفـتابهای شیمیائی استفاده کرد ترکیبات موجود در ضـد آفـتاب مـیـتواند در بعـضی افراد حسـاسـیـت ایـجـاد کـند و بایـد نوع ضد آفتاب در این مواقع عوض شود. افرادی که جوش صورت دارند باید از ضـد آفـتابـهـای محلول و یا لوسیون استفاده کنند ; چون کرمها و پماد که چرب میباشند باعث بدتر شدن جوش صورت آنها میگردد.
spf درج شده روی ضدآفتاب چه مفهومی دارد؟
spf مخفف sunburn protection factor است و بیانگر نسبت مدت زمان ایجاد قرمزی به دنبال مصرف ضدآفتاب و عدم مصرف آن است. این معیار فقط جهت اندازهگیری uvb (اشعه ماورای بنفش نوع b)است و به واسطه آن امکان بررسی حفاظت در برابر uva نیست. برای عمل به spf مندرج روی محصول، باید همه افراد 2 میلیگرم از این ماده در هر سانتیمترمربع مصرف كنند و جهت پوشش مناسب روی صورت و گردن باید دو و نیم بندانگشت از ضدآفتاب در هر بار استفاده شود.
با توجه به اینکه ضدآفتابها به واسطه تعریق و شستوشو پاک میشوند، یا در مواجهه با نور از بین میروند (خصوصا در انواع شیمیایی) و از طرفی نیمه عمر برخی تركیبهای موجود در ضدآفتابها كمتر از 2 ساعت است، بنابراین توصیه میشود كه ضدآفتاب نیم ساعت قبل از بیرون رفتن از منزل استفاده شود تا هنگام خروج از منزل کارایی کافی را داشته باشد و هر 2 تا 3 ساعت تجدید شود.
مصرف ضدآفتاب مختص تابستان است؟
نه، ضدآفتاب را باید در تمامی فصول (حتی زمستان) و در تمامی شرایط آبوهوایی (هوای صاف و آفتابی و ابری) مصرف كرد. ولی آیا با مصرف ضدآفتاب میتوان اطمینان داشت كه محافظت كاملی در برابر نور آفتاب حاصل شده است؟ نكتهای که در پاسخ به این سوال باید به آن اشاره كرد، این است كه استفاده از ضدآفتاب فقط به عنوان بخشی از دستورالعمل پیشگیری در برابر نورآفتاب است، چرا كه حتی در صورت استفاده كافی و با تواتر صحیح از ضدآفتاب، محافظت صددرصد حاصل نمیشود و ضرورت استفاده از پوشش مناسب و حتیالامکان قرار نگرفتن در معرض نور در ساعتهای اوج شدت آفتاب وجود دارد. سایت هنرهای رزمی
ضدآفتاب را چگونه بزنیم؟
- کرم ضدآفتاب را حدود 30 دقیقه قبل از بیرون رفتن استعمال کنید تا پوست زمان لازم برای جذب آن را داشته باشد.
- پس از شناکردن یا تعریق مفرط کرم را تجدید کنید.
- از مقدار زیادی کرم استفاده کنید و کاملا آن را روی پوست بمالید.
- کرم را روی همه نواحی که در معرض نور خورشید قرار میگیرند به کار برید.
- محل هایی مانند نوک گوشها، بینی، پلکها، لبها و در موقع شنا، پشت، دستها، پاها، شانهها و پشت رانها را فراموش نکنید.
- موقع مالیدن کرم در اطراف چشم احتیاط کنید.
غیر از زدن ضدآفتاب چه باید کرد؟
استفاده از عینک آفتابی: عینکهای آفتابی همانطور که چشمها را محافظت میکنند، پوست اطراف آن را نیز محافظت میکنند. شیشههای عینک باید به نوعی باشند که 100درصد اشعههای ماورای بنفش را فیلتر کنند. بهتر است که از عینکهای آفتابی با شیشههای بزرگ و بیضی شکل، مشابه شکل چشم، یا شیشههایی با محافظ جانبی پهنتر، جهت جلوگیری از اشعههایی که از اطراف به چشم میرسند، استفاده شود.
توجـه :
استـفـاده از ضد آفتابها به معـنی ایـمـنی 100% نـیـست و باید سایر موارد محافظتی را رعایت نمود.
استفاده از ضد آفتاب اثرات سوء برای پوست ندارد؟
سوزش چشمها: این یک عارضه متداول در صورت استفاده از یک ضدآفتاب است. حس سوزش غالبا به دلیل تحریک چشمها توسط بخار این محصول است. افرادی که با این مشکل مواجه میشوند، باید ضدآفتابشان را عوض کنند (ترجیحا از ضدآفتاب فیزیکی که حاوی دیاکسیدتیتانیوم است، استفاده کنند) یا ضدآفتاب را با فاصله بیشتری نسبت به لبه پلك استفاده كنند. ضدآفتابهای مقاوم در برابر آب کمتر «رونده» هستند و برای مناطق اطراف چشمها پیشنهاد میشوند www.honarhayerazmi.com
حساسیت پوستی: این مشکل بیشتر با مصرف ضدآفتابهای شیمیایی به وجد می آید. ضدآفتابهای فیزیکی، عموما باعث واکنشهای پوستی نمیشوند. حساسیت پوستی در افراد میتواند به شكل قرمزی، سوزش یا خارش ظاهر شود و حتی در مواردی پس از التهاب، لك ایجاد كند. با توجه به این موضوع كه ضدآفتابهای شیمیایی میتوانند ایجاد حساسیت بكنند، مصرفكننده میتواند از ضدآفتاب فیزیكی استفاده كند.
متاسفانه ورود یا تولید محصولهای آرایشی و پوستی فاقد نام و نشان معین، تقلبی و یا فاقد تاییدیه وزارت بهداشت نیز در ایجاد عوارض ناشی از مصرف آنها سهم عمدهای دارند و بنابراین ایجاب میكند تا مصرفكنندگان، محصولهای معتبر با تاییدیه وزارت بهداشت را از مراكز معتبر تهیه کنند تا از اینگونه مشكلها به مقدار قابلملاحظهای كاسته شود.
اما در کل مصرف ضد آفتاب هیچ گونه عوارضی ندارد و مفید نیز میباشد ولی انتخاب نوع و مارک ضدآفتاب و درجه محافظتی برای هر پوستی و منطقه ای بسیار مهم میباشد.
(افراد باید محصولات آرایشی بهداشتی معتبر با تاییدیه وزارت بهداشت را از مراكز معتبر تهیه کنند تا از عوارض ناشی از انواع تقلبی آنها در امان بمانند)
بررسیهای اخیر افزایش شیوع تومورهای پوستی را در میان مردم، با وجود تولید روزافزون ضدآفتابها نشان میدهد. دلیل اصلی این مشکل این است که مصرفکنندگان ضدآفتاب با تصور اشتباه از برخورداری از امنیت و حفاظت کامل، مدت طولانی در برابر آفتاب قرار می گیرند.
باید به خاطر سپرد که با ماندن طولانی مدت در برابر آفتاب ، حتی فردی که به شکل کامل و مناسب پوستش را با یک ضدآفتاب پوشانده است، باعث می شود مقدار مشخصی از تابش که باعث صدمه به پوست میشود،جذب بدنش گردد.
ضدآفتابها آخرین خط دفاعی در برابر خورشید هستند. آنها برای ایجاد مقداری محافظت در برابر بخشهایی از بدن، مثل صورت و دستها، که به ناچار در معرض آفتاب هستند، طراحی شدهاند. خط مقدم دفاع، اجتناب از نور خورشید تا حدامکان است.
ارتباط : همراه 1062010-0919 ایمیل : honarhayerazmi@gmail.com صندوق پستی : تهران 461-14515 |